DEİK BAŞKANI OLPAK GÜNDEME GETİRMİŞTİ, MERKEZ’DEN CEVAP GELDİ
15.09.2024- İthalat ödemesi için döviz aldığını belgeleyen firmalara herhangi bir ceza uygulanmıyor.
“İthalatı için döviz alan firmayı bile dövmeye başladık”
Nail Olpak, Eximbank’ın özellikle TCMB reeskont kredileri üzerinden cezalar uyguladığı yönünde şikayetler olduğunun hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:
“(Şikayetler) Bize geliyor. Bu son YOİKK toplantısında gündeme getirdiğim konulardan birisiydi. İthalatı için döviz alan firmayı bile dövmeye başladık. İşi buraya getirirsek çözemeyiz. Adamın ithalatı var. Bugünün dijital Türkiyesinde Maliye her şeyi takip edebiliyor. ‘Sayın Bakanım, bütün bunları takip edebildiğiniz bir yerde döviz spekülasyonu yapan biri varsa dövün, ne yapıyorsanız yapın, arkanızdayız ama adam hiçbir spekülasyon yapmıyor, ithalat yapmış, onun için döviz alıyorsa yapılan yanlıştır. Reeskont kredisi üzerinden adamlara işlem yapmaya başlıyoruz. Yaptığımız yanlıştır. Bunun önündeki engelleri kaldırmamız gerekir’ dedik. Bu konu not alındı.”
MERKEZ BANKASI MENŞEİLİ KONUYA İLİŞKİN HABER ŞU ŞEKİLDE;
İthalatı için döviz alan firmalara ceza kesildiği iddialarıyla gündeme gelen reeskont kredileri kapsamındaki uygulamanın detayları merak konusu olurken, aracı bankalarına ithalat ödemesi için döviz aldığını belgeleyen firmalara herhangi bir ceza uygulanmadığı, firmanın ceza sonrası istisnaya girdiğini belgelemesi ya da aracı bankanın bir hatası olduğunun ortaya çıkması halinde de başvuru üzerinde tahsil edilen ceza tutarını geri aldığı bildirildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynaklarından alınan bilgiye göre, reeskont kredileri üzerinden bazı firmalara cezalar uygulandığı yönünde şikayetler olduğu belirtilirken, son duruma ilişkin gelişmeler de tekrar gündeme geldi.
Uygulamaya göre, reeskont kredisi kullanan firmaların kredi vadesi boyunca döviz almama taahhüdü vermesi gerekiyor, ithalat ödemeleri için alınan dövizler ise bu taahhütten istisna tutuluyor.
İthalat ödemesi istisnasının yanı sıra “döviz dönüşümlü KKM hesaplarının vade sonundaki bakiyesi ile yapılan döviz alımları”, “alım işlemini takip eden 5 iş günü içerisinde en az alınan tutar karşılığı döviz satışı yapılan döviz alımları, “kredi vadesi boyunca toplam 50 bin dolar karşılığı tutara kadar (dahil) yapılacak döviz alımları, “döviz dönüşüm desteğinden yararlanan firmalar için destekten yararlandıkları tutarın yüzde 10’una kadar yapacakları döviz alımları” durumunda alınan dövizler de istisna kapsamında yer alıyor.
Firmaların uygulama kapsamında ceza ödemesiyle karşılaşmamak için döviz alımlarının söz konusu hallerden birine girdiğini aracı bankalarına belgelemeleri yeterli oluyor.